
Składniki
0.5 kilograma
4 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
1 szczypta
1 szczypta
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany umyj, odetnij końcówki i rozetnij na połówki. Oprósz obficie solą i odstaw, aż puści sok.
Krok 2
W międzyczasie obierz cebulę i pomidory i pokrój w drobną kostkę. Posiekane cebule podsmaż na tłuszczu i dodaj mięso mielone. Gdy będzie już złote, dodaj pomidory, posiekaną natkę pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podlej odrobina wody i duś do jej wygotowania.
Krok 3
Bakłażany osusz papierowym ręcznikiem i wydrąż miąższ. Pokrój go nożem i dorzuć do duszącego się farszu mięsno-warzywnego.
Krok 4
Przygotowanym farszem nadziewaj wydrążone bakłażany i skrop obficie oliwą.
Krok 5
Przygotuj naczynie do zapiekania wysmarowane tłuszczem i przełóż do niego nadziane łódeczki. Aromatyczne nadziewane bakłażany zapiekaj przez ok.20-30 minut w temperaturze 180-200stopni.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej