Bakłażan z mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bakłażan z mięsem mielonym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

4 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany umyj, odetnij końcówki i rozetnij na połówki. Oprósz obficie solą i odstaw, aż puści sok.

Krok 2

W międzyczasie obierz cebulę i pomidory i pokrój w drobną kostkę. Posiekane cebule podsmaż na tłuszczu i dodaj mięso mielone. Gdy będzie już złote, dodaj pomidory, posiekaną natkę pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podlej odrobina wody i duś do jej wygotowania.

Krok 3

Bakłażany osusz papierowym ręcznikiem i wydrąż miąższ. Pokrój go nożem i dorzuć do duszącego się farszu mięsno-warzywnego.

Krok 4

Przygotowanym farszem nadziewaj wydrążone bakłażany i skrop obficie oliwą.

Krok 5

Przygotuj naczynie do zapiekania wysmarowane tłuszczem i przełóż do niego nadziane łódeczki. Aromatyczne nadziewane bakłażany zapiekaj przez ok.20-30 minut w temperaturze 180-200stopni.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażan z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej